Attraksjoner Nice

attraksjoner-nice

Nice kan by på en rekke historiske attraksjoner, kunstgallerier, museer og flotte parkanlegg med vakre fontener. Utelivet, og alle byens praktfulle restauranter, samt de innbydende sandstrendene er også med på å gjøre Nice svært attraktiv som ferieby.

Noen av de mest populære attraksjonene i Nice: 

Promenades des Anglais

Langs Baie des Anges ble verdens mest berømte «gågate» anlagt på slutten av 1800-tallet av veltående, engelske feriehus-eiere. Derav navnet Promenades des Anglais («Engelskmennenes promenade»). Fremdeles er dette et av den franske rivieraens viktigste «se-og-bli-sett»-steder. Palmealléen langs promenaden bidrar til den sydlandske stemningen, og en kveldstur her – med den fantastiske panorama-utsikten over Middelhavet, er uforglemmelig. Flere av de beste restaurantene i Nice ligger her. Det gjør også det sagnomsuste Hotel Negresco (etablert i 1912).

Vieille Ville (Gamlebyen)

Gamlebyen (Vieille Ville) er et «must» for alle Nice-turister. Her – i de smale, brosteinsbelagte gatene – føler man seg hensatt til en annen tid. Lave pastellfargede murbygninger med røde tegl, barokk-kirker, koselige torg, fargerike markeder, familiedrevne restauranter og pittoreske gateboder preger miljøet. I noen av de sistnevnte kan man bl.a. få kjøpt lokalprodesert vin både i flasker og tønner. Står man tidlig opp, er en tur innom morgenmarkedet i Cours Saleya absolutt å anbefale.

Cathédrale Sainte Réparate

En av de mest iøynefallende bygningene i Gamlebyen er Nice-katedralen – eller Cathédrale Sainte Réparate, viet til byens skytshelgen. Selve kirkebygningen ble bygget over en 50-årsperiode på 1600-tallet (innviet i 1699) i barokk stil. I perioden 1731-1757 ble en vakker campanile – det vi si et frittstående klokketårn – oppført. Katedralen har siden 1906 vært klassifisert som nasjonalt historisk monument. Altertavlen har et svært originalt motiv: En framstilling av Nice på 1600-tallet.

Cathédrale Orthodoxe Russe

Noe av det man minst venter å finne i en by på den franske rivieraen, er en russisk-ortodoks katedral med seks vakre løkkupler. Ikke desto mindre finnes det en slik på Boulevard du Tsarewich i Nice, åpnet i 1912 av den russiske tsar Nikolaj II. Tsarfamilien hadde da i mange år feriert her, og dermed også gjort det til en mote blant den russiske overklassen. Katedralen er viet til St. Nicolas, og er bygget etter forbilde av Vasilij-katedralen i Moskva. Også denne kirken er klassifisert som nasjonalt historisk monument (siden 1987).

Le Château

Den beste utsikten over byen og havet får man Le Château-høyden rett ved sentrum. 92 meter over gateplan ligger restene av et slott fra 1100-tallet – dvs. selve slottet ble revet i 1706, så sporene etter det er svært få, men et tårn fra 1500-tallet (Tour Bellanda) står der fremdeles. Man kan nå Château-høyden på to måter: Enten med heis – eller ved å gå trappene opp, dersom man har kondisjon til det. Trappene kan nås enten fra Rue Rossetti eller fra Monte Lesage.

Palais Lascaris

Palais Lascaris i Rue Droite ble bygget i 1665 av Jean-Paul Lascaris, som var feltmarskalk hos hertugen av Savoye. Bygningen er utformet i såkalt genuansk stil, men det er nok i særlig grad palassets interiør som lokker turistene hit. Her finner man bl.a. en rekke interessante fresker, imponerende kandelabre og lysekroner – samt et rikt utvalg av malerier og porselensvaser. Taket i inngangshallen er smykket med slekten Lascaris våpenskjold.

Fort du Mont Alban

På en høyde, 220 meter over havet, litt utenfor Nice ligger Fort du Mont Alban – et praktfullt og godt bevart eksempel på fransk militærarkitektur fra 1500-tallet. Herfra har man en fantastisk utsikt over Middelhavet, Nice, Cap Ferrat og landskapet rundt. Også noen av de sjarmerende småbyene i området kan man skimte herfra, bl.a. Villefranche. Det kan eller nevnes at Elton John har en stor privateiendom 300 meter fra fortet.

Musée Matisse

Den berømte franske kunstneren Henri Matisse (1869-1954) hadde i flere perioder av sitt liv en nær tilknytning til Nice, og flere av hans malerier er inspirert herfra. Matisse-muséet (Musée Matisse) i Avenue des Arenes er viet hans liv og kunst. Foruten en del av hans verker, kan man også se mange av kunstnerens private eiendeler her. Og i museumsbutikken er det bl.a. mulig å få kjøpt trykk/postere av mange av Matisses berømte bilder.