Fakta Nice

nice-fakta

Beliggenhet

Nice ligger sørøst i Frankrike, ved kysten av Middelhavet, og er en av de største feriebyene på den franske rivieraen. (Côte d’Azur). Nice er administrasjonsby i departementet Alpes-Maritimes, og er ellers den nest største byen (etter Marseille) i regionen Provence-Alpes-Côte-d’Asur.

Byen ligger vakkert til ved bukta Baie des Anges (Englebukta) – bare 34 km fra grensen til Italia. Den lange, palmesmykkede kystgaten Promenades des Anglais er verdensberømt.

Innbyggere

Nice har 347.000 innbyggere (2007), og tar man med forstedene i området rundt byen, stiger innbyggertallet til ca.1 million mennesker. Byens økonomi er stort sett basert på turisme, men Nice er også et handelssentrum og en viktig universitetsby.

Klima

Områdets middelhavsklima – med varme, tørre somre og milde vintre – er svært gunstig, noe som gjør at store mengder turister kommer hit hvert år. De lokkes også hit av de lange, innbydende sandstrendene, som strekker seg både østover og vestover.

Historie

Nice ble grunnlagt av grekerne i Massilia (Marseille) omkring år 350 f. Kr. under navnet Nikaía. Den utviklet seg raskt til å bli et viktig handelssted ved den liguriske kysten, som er det gamle navnet på den kyststripen som strekker seg langs den italienske rivieraen og et lite stykke inn langs den franske. Byens historie er ellers komplisert, og den var bl.a. en periode alliert med den italienske byen Pisa. Fra 1718 til Italias samling i 1860 var grevskapet Nice (Nizza) en del av kongedømmet Piemonte-Sicilia, og slik sett har Nice også spilt en viktig rolle i italiensk historie.

Verdt å se

Det må også nevnes at områdene rundt Nice kan by på mange spennende utfluktsmål – bl.a. den vakre halvøya Cap Ferrat, med millionvillaer eid av noen av verdens rikeste familier. Byen Saint Jean de Cap Ferrat er et rolig og populært sted på halvøya, med en berømt lystbåthavn.

Infrastruktur

Nice er en moderne storby med godt utbygd infrastruktur. Den internasjonale flyplassen Aéroport Nice Côte d’Azur, ved enden av Promenade des Anglais, er Frankrikes tredje største. Den har to terminaler og betjener rundt 10 millioner passasjerer årlig. Ellers har byen ferjeforbindelse med Korsika (både tradisjonelle ferjer og hurtigferjer), samt meget gode tog- og veiforbindelser både vest-, øst-og nordover.